1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Parodontologia

Boala parodontală are nenumărate cauze dintre care cele mai importante sunt: placa dentară, tartrul supra şi subgingival, plombe şi coroane efectuate incorect, tratamente ortodontice incorecte, tulburări de ocluzie (ocluzie – muşcătură) etc. Pe lângă factorii determinanţi există şi factori favorizanţi unde fumatul are un loc fruntaş. De cele mai multe ori boala parodontală evoluează lent cu sângerări gingivale, miros nepăcut al respiraţiei ajungânduse în fazele avansate la pungi parodontale şi mobilităţi dentare.
În momemntul de faţă există un consens asupra faptului că gingivita cronică marginală – o fază incipientă a bolii parodontale - poate fi controlată printr-o igienă corespunzătoare şi tratamente stomatologice ale afecţiunilor dentare. Alteori un banal detartraj, dar realizat extrem de minuţios, poate rezolva problema; un instructaj de periaj şi igienă bucală corespunzătoare este esenţial în menţinerea pe termen lung a unor gingii sănătoase. În faze mai avansate ale bolii sunt necesare chiuretaje la nivelul gingiilor prin care se îndepărtează bucăţile de tartru foarte profunde (inaccesibile tehnicilor obişnuite de detartraj) şi se curăţă surafeţele infectate al rădăcinilor (se folosesc nişte chiurete speciale – Gracey – cu care se îndepărtează cementul necrotic).
Existenţa pungilor parodontale necesită de cele mai multe ori adiţii osoase pentru a se încerca refacerea osului pierdut. Dacă boala este într-o fază prea avansată se preferă extracţia dinţilor şi inserarea implanturilor dentare pentru a preveni resorbţia puţinului os care mai există. Implanturile dentare nu sunt contraindicate în boala parodontală; pe de altă parte nu se inseră implanturi dentare fără să se trateze bola parodontală de care pacientul suferă.
Respectând indicaţiile medicului precum, o igienizare riguroasă, controale periodice la care se realizează detartraje minuţioase şi corectări ale muşcăturii dacă e cazul, renunţarea la fumat! etc prognosticul bolii parodontale poate fi unul bun. De cele mai multe ori însă după tratamentul bolii parodontale pacientul constată că problema sa a fost rezolvată, nu ţine cont de sfaturile medicului şi se întoarce după 3-5 ani când toate rezultate obţinute în tratamentul anterior s-au năruit ca un castel de nisip.

Programări telefonice

Cabinet stomatologic Oradea

Programări la
(+40) 259-411855
(+40) 745-607149
zilnic intre 09:00 - 20:00

Program de lucru

Cabinet de stomatologie Oradea

Program dr. Cristian Rațiu

Luni / Miercuri: 14:30 - 20:00
Marți / Joi / Vineri: 08:00 - 14:00

Program dr. Cătălin Foica

Vineri: 15:00 - 20:00
Sâmbătă: 08:00 - 16:00

Program dr. Trubács Gréta

Luni / Miercuri: 08:30 - 13:00
Marți / Joi: 15:00 - 20:00

ANPC- Autoritatea pentru protectia consumatorului