Implanturi dentare – Chirurgie Dento-Alveolară

Implanturile sunt soluția ideală pentru lipsa dinților întrucât se integrează perfect în structura osoasă proprie, astfel că arată și se simt ca și dinții naturali.

Implantul dentar este un dispozitiv, realizat de cele mai multe ori din titan, având o formă asemănătoare cu rădăcina dintelui. Implantul se introduce în osul maxilar având rolul de a înlocui un dinte, un grup de dinţi sau toţi dinţii de la nivelul arcadelor dentare. Există aşadar un timp chirurgical prin care se introduce implantul în osul maxilar şi un timp protetic în care se realizează coroana, puntea sau proteza mobilă pe implanturile integrate în osul maxilar.

Rata de succes a implanturilor dentare

Rata de succes depinde de starea generală a pacientului, condițiile locale, experiența medicului, calitatea implanturilor, menținerea igienei orale de către pacient, examinarea periodică a pacientului etc.

Rata de succes ajunge la 98%.

Sisteme

În acest cabinet se folosesc din 2002 implanturi dentare fabricate de către TBR Implants Group, implanturi care fac parte din gama Premium; precizia acestor implanturi fabricate în Toulouse este de 5 micrometri, firma TBR Implants Group fiind pe piața implanturilor dentare din 1987.

Din 2007 în cabinet se folosesc și implanturi produse de Biotechnology Institute, firmă adânc implicată în Biotehnologie, Terapii regenerative (PRGF – Plasma Rich in Growth Factors) și Implantologie.

Etapele realizării unei lucrări protetice pe implanturi

• Consultaţie când se va indica tipul de radiografie necesară;

• Timpul chirurgical în care se inseră implantul în anestezie locală;

• Perioada de integrare a implantului în os care poate să dureze până la 6 luni;
• Montarea bonturilor de vindecare pe implanturi după care, e nevoie de o perioadă de vindecare a gingiei de aprox. 3 săptămâni pt a se putea trece la ultima fază cea de realizare a lucrării protetice.

• Timpul protetic în care se realizează lucrarea protetică şi care dureaza aprox. 3-4 săptămâni.

Igiena lucrărilor protetice pe implanturi

Igiena lucrărilor protetice pe implanturi nu diferă de igiena altor lucrări protetice şi constă în folosirea: periuţelor manuale/electrice, a firelor de mătase pt igienizarea interdentară, a periuţelor interdentare şi a duşurilor bucale. Se recomandă ca pacienţii cu lucrări protetice realizate pe implanturi/dinţi naturali să utilizeze pentru o igienizare corespunzatoare duşuri bucale alături de mijloacele obişnuite de igienă orală; folosirea duşurilor bucale se face la o presiune minimă a apei de gură deoarece o presiune exagerată poate avea efecte negative.
Este nevoie de un control periodic la 6-12 luni pt a îndepărta acumulările de placă dentară şi tartru atât de pe dinţi cât şi de pe lucrările protetice realizate pe implanturi/dinţi. Cu această ocazie se analizează ocluzia (muşcătura) şi dacă este nevoie se realizează radiografii de control.
Respectarea de către pacient a măsurilor de igienă şi prezentarea regulată la controale periodice asigură succesul pe termen lung a lucrărilor protetice pe implanturi/dinţi şi implicit a implantului.

 

Întrebări frecvente

 

Care este prețul de cost al unui implant?

Prețul de cost este 350-500-650 de euro; diferența de preț este dată de tipul implantului. Implantul cu prețul de cost de 350 de euro este un tip mai vechi, cu un design și un concept care țin de stadiul cunoașterii din anii 2000. Implanturile cu 500 și 650 de euro sunt implanturi care sunt realizate  pe baza experienței acumulate în implantologie și ca atare designul,conexiunile și toate componentele sunt cofecționate pe baza ultimelor descoperiri științifice.

Ce tip de implanturi folosiți?

Implanturile pe care le folosesc sunt produse de firma TBR ®, care este primul producător de implanturi din Franța. Deasemenea folosesc implanturile Biotechnologyinstitute  BTI – ® care este primul producător de implanturi în Spania, fima BTI fiind  implicată foarte serios în cercetare nu numai în implantologie dar și în utilizarea în toate domeniile medicale a Plasmei Bogate în Factori de Creștere (PRGF-Plasma Rich in Growth Factors).

Ce este Plasma Bogată în Factori de Creștere?

Plasma Bogată în Factori de Creștere este un concentrat trombocitar realizat din sângele pacientului; după recoltarea din venă a unui volum de sânge între 20-80 ml acesta se centrifughează și se separă plasma de hematii și leucocite.  Plasma ce conține un număr crescut de trombocite se aplică pe implant sau la locul extracției; în acest fel vindecarea se face mai rapid, cu scăderea durerii și a tumefacției după intervențiile chirurgicale prin eliberarea de către trombocite a factorilor de creștere. În acest fel implanturile se integrează mai rapid în os și riscul ca implantul să nu se integreze scade.

Totodata Plasma Bogată în Factori de Creștere se poate injecta în țesuturile faciale unde activează regenerarea tisulară contracarând procesele degenerative care au loc în piele după 30 de ani; in acest fel se stimulează celulele din piele sa producă acid hialuronic. În consecință modificările la nivelul tegumentului facial sunt: crește hidratarea, consistența,  luminozitatea iar ridurile se estompează. Se recomandă 3 infiltrări în primele 3 luni iar apoi e nevoie de una până la trei infiltrări anuale în funcție de vârstă și tipul de tegument.

Există riscul ca un implant să fie ”respins de organism”?

Da, există riscul ca un implant să nu se integreze în os; este însă foarte important de spus că șansa ca un implant să se integreze este de 98%. În cele 2% cazuri în care implantul nu se integrează acesta se îndepărtează iar locul se chiureteză (”curăță”) corespunzător. După vindecare implantul se poate aplica exact în același loc și se integrează în os fără nici o problemă.

La cât timp după inserarea implantului se poate realiza coroana, dintele, pe implant?

Perioada în care implantul trebuie să rămână în os să se integreze variază între 3-6 luni în funcție de calitatea osului.

Care este prețul coroanei (dintelui) pe un implant?

Trebuie spus că prețul coroanei pe implant variază între 250 euro și 450 euro în funcție de material și modaliatea de prindere a coroanei în implant. Există două modalități de prindere a coroanei  în implant: cimentată pe un bont protetic sau înșurubată  împreună cu bontul protetic în implant. Varianta înșurubată este superioară variantei cimentate deoarece lipsește cimentul care dacă este în exces este foarte dăunător pt implant; totodată este posibilă oricând deșurubarea coroanei/ punții în scopul igienizării sau efectuării de modificări (în cazul coroanelor cimentate acest lucru nu se poate face fără distrugerea coroanei).  Materialele folosite sunt Zirconiul sau aliaj pe bază de Crom-Cobalt.  Zirconiul este mai fizionomic și mai compatibil cu gingia; pe de altă parte modalitatea de realizare a zirconiului face coroana mult mai precisă deoarece este realizată computerizat. Prețurile sunt: 250 de euro coroana metalo-ceramică cimentată și 350 euro coroana metalo-ceramică înșurubată, 350 euro coroana ceramică pe zirconiu cimetată și 450 euro coroana ceramică pe zirconiu înșurubată.

Este posibilă inserarea implantului si aplicarea coroanei în același timp?

Este posibil, în situația în care osul este de bună calitate, adică are un volum și o densitate corespunzătoare; este important de știut că și costurile cresc simțitor deoarece implică componente protetice în plus și realizarea unei coroane/proteze provizorii.

Este nevoie în cazul meu de adiție de os pentru a putea insera un implant?

Atunci când osul are un volum redus este necesară adiția osoasă; pentru a stabili necesitatea adiției osoase de cele mai multe ori trebuie realizată o tomografie computerizată –CT- care va evidenția osul  tridimensional.

Ce fel de os folosiți pentru adiția osoasă?

Ori de câte ori se poate, se folosește osul pacientului obținut de cele mai multe ori prin recuperarea ”rumegușului” de os atunci când se inseră un implant. Uneori însă, când atrofia osului este foarte mare se impune o grefă de os recoltat din zona maxilarelor (menton, ramul ascendent etc) sau folosirea osului sintetic (sinus lift).